Koniec prehrám kvôli rúšku?

V minulých mesiacoch sme písali o viacerých kurióznych prehrách až dvoch profesionálnych hráčov kvôli porušeniu povinnosti správneho nosenia rúška počas oficiálnych zápasov. Amahiko Sato, 9d prehral významný zápas koncom októbra minulého roka a tento rok dokonca trikrát a dokonca úmyselne toto pravidlo porušil Ichiro Hiura, 8d.

Zdá sa, že tomuto štýlu prehier nastane čoskoro koniec.

Keďže aj japonská vláda začala uvoľnovať pravidlá pre nosenie rúšok na verejnosti, Japonská asociácia šógi reaguje tiež a ruší pravidlo povinného nosenia rúška.

Alebo nie?

V prvom rade je dôležité napísať, že zatiaľ sa jedná o dočasné uvoľnenie, s platnosťou od 13. marca do 8. mája. Taktiež nosenie rúška je odporúčané počas určitých momentov, ako napríklad po partií, keď sa medzi hráčmi diskutuje o zahratých ťahoch.

Taktiež si Japonská asociácia šógi vyhradzuje právo pri niektorých špeciálnych udalostiach nosenie rúška prikázať.

Pri väčšine zápasov sa však nosenie rúška stalo dobrovoľným a je vysoko pravdepodobné, že v máji už asociácia nebude opätovne zavádzať povinnosť nosiť rúško. Preto by sme už nemali byť svedkami podobných kurióznych prehier, ako tých o ktorých sme na webe písali v nedávnych týždňoch a mesiacoch.