Ďalšia prehra kvôli rúšku?

S novinkami o rúškach sme zjavne ešte neskončili.

Minulý rok kuriózne prehral top profesionálny hráč šógi, Amahiko Sato, 9d, po tom, čo omylom nemal dlhšiu dobu nasadené rúško počas oficiálneho zápasu.

Zdá sa, že tento druh kontumačnej prehry však ešte pár krát na profesionálnej scéne uvidíme.

Dnes Japonská asociácia šógi informovala o ďalšom hráčovi, ktorý prehral na základe nesprávne nasadeného rúška.

V 10. zápase C1 ligy 81. sezóny sa proti sebe stretli Ichiro Hiura (日浦市郎) 8d a Akihiro Murata (村田顕弘) 6d. Už hneď na začiatku zápasu mal Ichiro Hiura nesprávne nasadené rúško, konkrétne mu spod rúška vytŕčal nos, na čo bol hneď na začiatku upozornený.

Ichiro Hiura úmyselne nenosí rúško
Akihiro Murata sa viťazstvu zadarmo zrejme potešil

Podľa pravidiel Japonskej asociácie šógi je nosenie rúška počas oficiálnych zápasov povinné. Rúško musí správne prekrývať dýchacie cesty. Dočasné zloženie rúška z tváre je možné len krátkodobo, primárne za účelom konzumácie nápojov či občerstvenia. Porušenie tohto pravidla sa považuje za rovnaké porušenie, akým je napríklad porušenie pravidla nifu – teda doloženie pešiaka do stĺpca, v ktorom sa už nachádza jeden nepovýšený pešiak.

Ichiro Hiura však na opakované upozornenia absolútne nereagoval, dozerajúcemu rozhodcovi teda nezostala iná možnosť, než v zmysle platných pravidiel prehlásiť Akihira Muratu za víťaza.

Toto však nie je prvý krát, čo takto samotný Hiura prehral. V čase písania tohto článku je to už jeho tretia oficiálna partia v rade, ktorú týmto spôsobom prehral.

Momentálne nie je známe stanovisko samotného hráča a zatiaľ sa ani proti predošlým rozhodnutiam neodvolal. Po internete kolujú teórie, že Hiura týmto spôsobom prehráva úmyselne. Tejto teórii nahráva fakt, že Hiura nijako nereaguje na upozornenia na nosenie rúška a zopakoval tento postup už tri hry po sebe. Prečo by však Hiura takto úmyselne púšťal zápasy je nateraz záhadou.

Tieto prehry Hiurovi môžu kariérne uškodiť. Aj bez týchto prehier má v aktuálnej sezóne na konte 14 prehier a iba 2 výhry. Čo sa týka zápasov v C1 lige, tam má za sebou 7 prehier a jednu výhru. Spolu s touto poslednou prehrou je to už 8 prehier. Je tak reálne riziko, že Hiura v dôsledku týchto kontumačných prehier vypadne do nižšej C1 skupiny. Zlé jazyky na internete však tvrdia, že tam mal namierené tak či onak.

Jeho súperovi Muratovi po tejto výhre zrejme spadol kameň zo srdca, pretože vďaka tejto výhre už definitívne nemôže vypadnúť z C1 skupiny. Jeho momentálne výsledky sú tiež skôr na chvoste tejto skupiny a reálne hrozilo jeho vypadnutie zo skupiny.

Je možné, že Hiura sa úmyselne nesprávne nasadeným rúškom pokúša o nejaký odkaz pre vedenie Japonskej asociácie šógi? Samozrejme ak sa objavia o situácii ďalšie novinky, budeme vás o tom informovať. Preto nezabudnite sledovať našu Facebook stránku Šógi, prípadne tento web.