Šógi porekadlá – Vylákajte zlatého generála diagonálne vpred

V tejto sérii článkov sa zameriavame na porekadlá o šógi. Porekadlá sú krátke múdrosti zhrnuté v jednej vete, ktoré zaznamenávajú skúsenosti naučené počas histórie hrania šógi a radia hráčom ako lepšie hrať. Tieto články sú založené na podkladoch zo stránky http://www.shogi.net/kakugen/.

V dnešnom článku si povieme o porekadle „Vylákajte zlatého generála diagonálne vpred“.

Zlatý generál síce môže ísť diagonálne vpred, no potrebuje dva ťahy, aby sa vrátil na svoje pôvodné políčko

Diagram 1. Čierny na ťahu (SFEN=sfen 7nl/3R+P1gk1/5gspp/5pp2/9/9/9/9/9 b 2P 1)

Bieleho kráľ je obrnený v hrade Yagura. Ako môže Čierny v tejto situácii rozbiť hrad Yagura?

Doložením pešiaka na políčko 54.

Takéto doloženie pešiaka je známe tesuji ktoré sa nazýva visiaci pešiak(po anglicky tiež dangling pawn, v japončine sa využíva výraz 垂れ歩 – tarefu). Visiaci pešiak je taký pešiak, ktorý je doložený tak, že v ďalšom ťahu môže povýšiť.

V tomto prípade je využitie tesuji visiaceho pešiaka veľmi účinné.

Keďže v ďalšom ťahu bude môcť pešiak povýšiť na políčku 53, Biely na túto hrozbu musí reagovať. V opačnom prípade povýšený pešiak narobí bielemu v tábore šarapatu 🙂

Jediná možná reakcia je zajať pešiaka zlatým generálom (Diagram 2), čím je Bieleho zlatý generál vylákaný preč z hradu diagonálne vpred. Tak skoro sa už do hradu tento zlatý generál nevráti.

Diagram 2. Čierny na ťahu (SFEN=sfen 7nl/3R+P1gk1/6spp/4gpp2/9/9/9/9/9 b Pp 3)

Čierny pokračuje doložením ďalšieho pešiaka na políčko 43. Tento ťah opäť mieri na povýšenie v ďalšom ťahu, zároveň však láka súperovho zlatého generála na políčku 32 diagonálne vpred.

Ak súperov zlatý generál zajme pešiaka, posledným klincom do Bieleho hrobu je posun späť s povýšeným pešiakom z políčka 52 na políčko 53.

Povýšený pešiak útočí na oboch zlatých generálov, avšak zároveň sa vyčistila cesta medzi Čierneho vežou na 62 a Bieleho kráľom. Posunutie povýšeného pešiaka na 53 je šach. Akokoľvek Biely zareaguje, Čierny zajme zlatého generála na políčku 43 (prípadne 42) a Bielemu dá postupne mat.

Diagram 3. Biely na ťahu vo veľkých problémoch (SFEN=sfen 7nl/3R3k1/4+Pgspp/4gpp2/9/9/9/9/9 w 2p 6)

Zapamätajte si techniku visiaceho pešiaka, ktorá je efektívnou metódou na vylákanie súperovho zlatého generála diagonálne vpred.