Historický úspech! Reo Koyama sa stal profíkom

Tým fanúšikom šógi, ktorí sledujú náš Facebook a náš web, určite neunikla cesta Rea Koyamu, 29 ročného amatérskeho japonského hráča šógi, ktorý sa pokúsil dosiahnuť status profesionálneho hráča šógi prostredníctvom špeciálneho inštitútu, zavedeného len pred pár rokmi, zvaného Mimoriadna vstupná skúška (Hennyuu shiken).

Reo Koyama v skúške obstál

Zápas, ktorý rozhodol

V dnešnom (13. februára 2023) zápase sa stretli Reo Koyama a Tomoki Yokoyama (横山友紀), 4d. Koyama ťahal ako sente, alebo čierny – teda hru zahájil prvým ťahom práve Koyama.

Tomoki Yokoyama zvolil stratégiu shikenbisha, čo je stratégia, kde veža sa v úvode hry presunie do štvrtého stĺpca. Oproti tomu, Koyama hral takzvanú statickú vežu (ibisha), čo znamená, že svoju vežu ponechal v druhom stĺpci, teda na jej pôvodnom políčku.

Takýto typ zápasu je možné vidieť skôr v nižších profesionálnych ligách, top profesionálni hráči väčšinou hrajú rôzne variácie ibisha vs ibisha (statická veža vs statická veža) ako napríklad otvorenie s výmenou strelca (kakugawari), či otvorenie so zajatím vedľajšieho pešiaka (yokofutori).

Reo Koyama svojho kráľa umiestnil do jedného z najpevnejších hradov anaguma (medveď v diere), Tomoki Yokoyama zvolil hrad Vysoké Mino.

Koyama (dolu) postavil anagumu. Yokoyama Vysoké Mino.

V momente, keď sa Yokoyama pokúsil svoj hrad pretransformovať na hrad Strieborná koruna (ginkanmuri), Koyama otvoril útok v druhom stĺpci. Od toho momentu sa hra vyvíjala jednoznačne v prospech Koyamu a vyzeralo to už na rozhodujúce víťazstvo, keď zrazu v 85 ťahu sa Koyama rozhodol zahrať obranný – nie útočný ťah. Pozícia sa zrazu vyrovnala.

Na ťahu Koyama. V tejto pozícii vyhráva Koyama. Po zahratí nesprávneho ťahu sa však pozícia vyrovnala.

Umelá inteligencia v pozícii na obrázku hore odporúča posunúť pešiaka v 9-tom stĺpci (počítané sprava), držiac sa porekadla „Proti kráľovi na kraji dosky vykroč krajným pešiakom vpred“. Koyama sa však zľakol možného skoku jazdcom na políčko 76, čo je vidlička medzi kráľom a vežou. Pre ľudí pod časovým tlakom nie je jednoduché dopočítať, či toto doloženie je nebezpečné, alebo nie.

Isté je, že týmto ťahom Koyama dal šancu súperovi zajať povýšenú vežu na políčku 99, jedinú Koyamovu figúrku v aktívnom útoku. Koyama tak musel útok začínať prakticky od nuly, i keď s veľmi miernou materiálnou prevahou. Yokoyama však mal omnoho lepšie postaveného kráľa.

Yokoyama sa však nedokázal dostať späť do hry a vymyslieť nejaký účinný útok. Naopak Koyama prekvapil súpera svojím presvedčivím útokom, pri ktorom sa nebál obetovať silné figúrky a dostať svojho kráľa do situácie, v ktorej by zlyhanie v útoku znamenalo koniec hry.

To je veľmi odvážne rozhodnutie, zvlášť ked v hre bolo, že po prípadnom neúspechu by mu zostala už iba jedna šanca stať sa profesionálnym hráčom.

Historický úspech

Napriek tomu, že nie je prvým hráčom, ktorý podstúpil Mimoriadnu vstupnú skúšku, dokonca nie je ani prvý, kto v nej uspel, Koyamov úspech je predsa len historický.

Reo Koyama je vôbec prvým hráčom šógi, ktorý dosiahol status profesionálneho hráča bez toho, aby bol niekedy členom Šóreikai – špeciálnej školy pre tých najnadanejších hráčov šógi, z ktorej sa v každej sezóne len dvaja najsilnejší študenti stanú profesionálnymi hráčmi. Navyše táto škola má vekový limit. Ktokoľvek, komu sa nepodarí stať sa profesionálnym hráčom do dovŕšenia 29 roku musí zo Šóreikai odísť.

Všetci hráči, ktorí doteraz podstúpili Mimoriadnu vstupnú skúšku boli práve bývalí študenti Šóreikai, ktorým sa nepodarilo dosiahnuť status profesionálneho hráča v predpísanom vekovom limite. Koyama je vôbec prvým hráčom, ktorý sa o to v Šóreikai ani len nepokúsil!

Reovi Koyamovi sa to podarilo po namáhavom a tvrdom tréningu s využitím umelej inteligencie. O tom, aká historická udalosť vo svete šógi dnes nastala svedčí, že niektorí fanúšikovia šógi už teraz začali spochybňovať význam existencie Šóreikai vo svete, kde umelá inteligencia ďaleko prevyšuje schopnosti aj najsilnejších hráčov šógi.

Samotný Reo Koyama vyjadril po dosiahnutí úspechu vďaku svojim fanúšikom:
„Som veľmi štastný, že sa mi podarilo splniť si svoj sen. Budem sa aj naďalej snažiť hrať výnimočné šógi partie, ktoré zanechajú v mojich fanúšikoch silný dojem. Veľmi pekne ďakujem za Vašu podporu!“

K úspechu mu pogratuloval aj predseda Japonskej asociácie šógi, Yasumitsu Sato (佐藤康光), 9d, ktorý je sám ešte stále top profesionálny hráč šógi v najvyššej A profesionálnej lige.

Predseda Japonskej asociácie šógi, Yasumitsu Sato

„Úprimne blahoželám k úspechu v tejto Mimoriadnej vstupnej skúške! Už od prvého zápasu Mimoriadnej vstupnej skúšky sme videli úžasné šógi. Bol to skvelý súboj. Teším sa na Vaše (Koyamove, pozn. autora) budúce úspechy vo svete profesionálneho šógi.“