Reo Koyama zakopol

V predošlých článkoch sme Vás informovali o japonskom amatérskom hráčovi Reovi Koyamovi, ktorý sa momentálne pokúša stať sa profesionálnym hráčom šógi prostredníctvom Mimoriadnej skúšky o status profesionálneho hráča šógi.

V predošlých článkoch sme písali skôr o Koyamových úspechoch, no v dnešnom článku sa žiaľ budeme musieť pozrieť aj na jeho zakopnutie.

Reo Koyama sa snaží stať sa profesionálnym hráčom šógi netradičným spôsobom, čím si získal sympatie mnohých šógi fanúšikov

Podmienky pre prejdenie skúšky

Na to, aby sa Koyama stal profesionálnym hráčom, musí vyhrať 3 z 5tich zápasov proti súčasným profesionálnym hráčom. Každý mesiac sa hrá jedna partia. Doteraz sa Reo Koyama v rámci skúšky stretol s tromi profesionálnymi hráčmi. V prvej partii sa Koyamovi podarilo zvíťaziť nad Kenshim Tokudom, jedným z nádejných mladých talentov.

Koyamovi sa ďalej darilo aj v druhom zápase mimoriadnej skúšky, keď sa stretol s dalším mladým profesionálnym hráčom, Reo Okabe. Aj v tomto zápase dokázal Koyama predviesť svoju silu a zvíťaziť. Zostávalo tak vyhrať už iba jeden zápas.

V treťom kole však prišlo zakopnutie. 20. januára sa Reo Koyama stretol v zápase s Mikiom Kariyamom, ktorý sa momentálne zatiaľ neúspešne snaží prebiť z poslednej C2 ligy do vyššej profesionálnej ligy C1.

Tuhý boj

Mikio Kariyama si na Rea Koyamu pripravil stratégiu využívajúcu hrad Gangi (Snežná strecha). Koyama kontroval svojou vlastnou Snežnou strechou. Tento hrad sa poslednou dobou objavuje v profesionálnych hrách čoraz častejšie.

Reo Koyama (spodná strana) taktiež postavil hrad Gangi. Hrad Gangi sa vyznačuje postavením strieborného generála v 4tom stĺpci, narozdiel od hradu Yagura, v ktorom sa strieborný nachádza v treťom stĺpci

Prvých 50 ťahov bola partia vyrovnaná. V tomto momente sa však zdalo, že Koyama sa rozhodol pre vyčkávaciu taktiku a viackrát pohol svojím zlatým generálom z miesta na miesto. Možno sa tiež chcel dočkať remízy skrz opakovanie tej istej pozície na doske, tzv. sennichite.

Kariyama však na túto hru nepristal a napokon sa rozhodol zahájiť útok v štvrtom stĺpci. Hra pokračovala vyrovnane do 96-teho ťahu. Obaja hráči mali na ruke strelca.

Vačšinou sa hráči snažia držať strelca na ruke až do momentu, kým nevedia nájsť spôsob, akým strelca ľahko povýšiť, prípadne inak rozložiť súperovu obranu.

Koyama doložil svojho strelca mimo súperovho tábora, avšak položil ho na diagonálu na ktorej sa nachádzal aj súperov kráľ. Koyama tak zrejme dúfal, že dokáže využiť tlak na kráľa, aby rozložil súperovu obranu.

Tento plán však zlyhal a Kariyama kúsok po kúsku zvyšoval svoj náskok a už sa ho nepustil. Koyamovi sa nepodarilo rozohrať žiaden zásadnejší protiútok a preto po 165 ťahoch sa jeho vlastný kráľ dostal do beznádejnej sitúcie a Koyama sklonil svoju hlavu a vzdal sa.

Mimoriadna skúška pokračuje

Reo Koyama tak nevyužil svoju šancu a aspoň zatiaľ tak neprešiel skúškou a stále nemá titul profesionálneho hráča. Dobrá správa preňho však je, že keďže sa mu darilo prvé dve hry, má ešte dve šance na dosiahnutie svojho cieľa.

Štvrté kolo mimoriadnej skúšky sa bude hrať 13. februára. Tentokrát bude súperom 23-ročný Tomoki Yokoyama (横山友紀), 4d. Profesionálnym hráčom sa stal na konci roku 2021, hrá v C2 lige a momentálne sa mu žiaľ skôr nedarí.

V aktuálnej sezóne má za sebou 16 prehier a 10 výhier. Napriek tomu, že jeho posledná hra skončila víťazstvom, utrpel predtým sériu porážok.

Tomoki Yokoyama, 4d. Momentálne sa mu skôr nedarí

Koyama aj naďalej ukazuje svoju silu

Napriek malému zakopnutiu v Mimoriadnej skúške o status profesionálneho hráča ukazuje Reo Koyama svoju silu aj naďalej.

V 6-tej kvalifikačnej lige o titul Ryuuou sa mu 30. januára podarilo presvedčivo zdolať Shinga Hirafujiho (平藤 眞吾), 7d, hráča C1 ligy. Súper sa mu vzdal už po 89tich ťahoch.

Shingo Hirafuji, 7d nestačil na Rea Koyamu

Koyama je teda stále vo forme a darí sa mu porážať aj súperov, ktorí sú papierovo silnejší, ako jeho nadchádzajúci súper Yokoyama.

Yokoyama však narozdiel od Koyamu prešiel tvrdým procesom výberu profesionálnych hráčov skrz Shoreikai, kde sa každú sezónu profesionálnym hráčom môžu stať len dvaja najlepší hráči. Rozhodne teda patrí medzi špičku hráčov šógi a bola by chyba ho podceňovať.

Koyamovi však budeme držať palce a o jeho ďalších úspechoch a pádoch vás budeme samozrejme informovať aj naďalej. Aby ste zostali v obraze, nezabudnite odberať našu Facebook stránku a pravidelne navštevovať náš web.