Yoshiharu Habu nedokázal získať 100-tý titul

Ešte v novembri minulého roka sme písali o tom, že legendárny profesionálny hráč Yoshiharu Habu získa šancu zabojovať o 100-tý titul.

Konkrétne sa jednalo o titul Ousho, ktorý v tom čase držal Souta Fujii, aktuálna hviezda a bez preháňania momentálne najsilnejší hráč šógi na svete. Yoshiharu Habu bol zase najsilnejším hráčom pred cca 20 rokmi. Stretli sa teda ‚starý‘ majster s tým novým.

Obaja hráči sú v Japonsku veľmi populárny a preto bol tento zápas ostro sledovaný nielen medzi fanúšikmi šógi.

Napriek tomu, že Fujiimu fandí skoro každý fanúšik šógi, predsa len tentokrát veľká časť fanúšikov držala palce Habuovi. Zdá sa, že každý praje Habuovi ten magický 100-tý titul a toto bola zrejme jedna z posledných príležitostí ho získať.

Posledné roky Habu klesal na výkonnosti a mladší hráči ho postupne začali prekonávať. Posledné mesiace však potiahol šnúru viacerých významných víťazstiev, zjavne bol vo forme a preto šanca, že sa mu podarí vyhrať titul nebola nízka.

Titul Oushou

Oushou titul je jeden z aktuálne ôsmych hlavných titulov. O prvý krát zabojovali o titul Oushou v roku 1951, radí sa teda k jedným z najstarších titulov (najstarší je samozrejme meijin). Samotný Habu tento titul dokázal získať neuveriteľných 12 krát (naposledy v roku 2009). Titul sa hrá na 4 víťazné zápasy. V prípade vyrovnaných súperov je teda potrebné odohrať až 7 zápasov. V každom zápase má navyše každý hráč 8 hodín času na premýšľanie.

Keďže 8 hodín na hráča je veľmi dlhý čas, zápas je rozdelený na dva hracie dni. Na konci prvého hracieho dňa jeden z hráčov, ktorý je akurát na ťahu zapíše svoj ďalší ťah do obálky, tak aby súper nevidel na čo sa má pripravovať, tzv fuujite. Na začiatku druhého hracieho dňa sa odhalí ťah z obálky, zahrá sa na doske a zápas pokračuje ďalej.

Habu vs Fujii

Ostrosledovaný zápas o titul započal 8. januárom. Sente (teda čierny) sa stal Souta Fujii. V ďalších zápasoch si potom Fujii a Habu striedali farby. Prvý zápas nám Fujii ukázal svoju silu a vyhral. Napriek tomu Habu sa držal dobre a preto fanúšikovia stále držali nádej, že legendárny hráč titul dokáže získať.

V druhom zápase sa to potvrdilo a Habu dokázal naozaj urobiť výnimočný ťah, o ktorom sa potom dlho diskutovalo aj medzi profesionálnymi hráčmi. Aj vďaka tomu sa mu podarilo v druhom zápase vyhrať. Na fanúšikov to spravilo veľký dojem.

V treťom zápase sa však opäť potvrdila sila Fujiiho. Habu sa musel pokúsiť o zvrat v štvrtom zápase. V štvrtom zápase sa zdá, že zapôsobila tzv. Habu magic – pojem, ktorý sa zvykol o Yoshiharuovi Habuovi používať najmä v minulosti, keď zrazu akoby mávnutím čarovného prútika Habu dokázal partiu úplne zvrátiť a vyhrať. Souta Fujii zahral nesprávny fuujite (ťah, ktorý sa zapísal do obálky). Na druhý deň už nedokázal Fujii zvrátiť nepriaznivý priebeh hry.

Yoshiharu Habu po štvrtom zápase

Doposiaľ v zápase o titul Oushou vždy vyhral čierny. Piatu partiu sa mal stať Čiernym Fujii, takže fanúšikovia boli pripravení, že v tomto zápase zrejme vyhrá Fujii, čo sa aj potvrdilo. Yoshiharu Habu mal svoju šancu aj v tomto zápase, potom sa mu však nepodarilo úspešne pokračovať v útoku a naopak sám sa dostal do nepríjemnej situácie a prehral.

Šiesty zápas

Napriek tomu, že v šiestom zápase sa mal stať čiernym opäť Habu, situácia nebola taká jednoduchá. Predsa len, Fujii si tento zápas ešte mohol dovoliť pustiť, no Habu si takýto luxus dovoliť nemohol. Ak chcel pomýšľať na titul, už si nemohol dovoliť žiadnu prehru.

Pred šiestym zápasom titulu Oushou Souta Fujii ešte hral tretí zápas o titul Kiou s Akirom Watanabem. Pokiaľ by tento zápas vyhral, získal by aj titul Kiou, v zápase sa však udialo niekoľko zvratov a Fujii v koncovke pri snahe dať mat súperovmu kráľovi urobil chybu a zápas prehral.

Potom hral Fujii ďalší dôležitý zápas. Play-off o miestenku vyzývateľa o titul meijin. V tomto zápase sa stretol s Akihitom Hirosem. Po ťažkom boji sa mu podarilo zvíťaziť a stať sa tak vyzývateľom o titul meijin.

Šiesty zápas začal 11 marca. Čierny Habu sa najprv pokúsil o otvorenie aigakari, no napokon predsa len hra pokračovala v modernom otvorení s výmenou strelcov. Už v čase fuujite sa však hra vyvíjala v prospech Fujiiho. Na druhý deň už Habu nedokázal vymyslieť žiaden dobrý protiútok a napokon prehral.

Habu tak nedokázal získať 100-tý titul a šanca, že sa mu to ešte niekedy podarí je o niečo nižšia. Fanúšikovia však neprestávaju držať tejto šógi legende palce a dúfajú, že ešte sa mu to v blízej budúcnosti podarí.

Souta Fujii smeruje za ďalšími historickými úspechmi

Fujii Souta vyhráva jeden zápas za druhým

Souta Fujii víťazstvom v Oushou zápase dokázal prvý krát obhájiť tento titul. Fujii je momentálne držiteľom 5tich titulov a je v zápase o ďalšie dva. Ako sme už vyššie v článku spomenuli, momentálne sa Fujii snaží zobrať titul Kiou od ďalšieho top profesionálneho hráča Akira Watanabeho. V tomto zápase o titul Fujii momentálne vedie 2:1 a stačí mu už iba jedno víťazstvo, aby titul získal. Watanabe je jedným z top profesionálnych hráčov, no vo vzájomnom skóre je na tom Fujii omnoho lepšie. Aj preto je vysoká šanca, že Fujiimu sa titul podarí získať. Ak by sa tak stalo, bol by v histórii iba druhým hráčom, ktorému by sa podarilo v jednej sezóne byť držiteľom až šiestich titulov. Tým prvým bol práve Yoshiharu Habu.

Okrem toho poslednú sezónu sa Fujii prvý krát prebojoval do A skupiny o titul meijin. Hneď v prvej sezóne sa dostal na vrchol. Avšak nebol jediný, komu sa v lige o post vyzývateľa titulu meijin darilo. Rovnaké skóre dosiahol aj Akihito Hirose 8d a preto museli proti sebe odohrať play-off. V play-off sa podarilo Fujiimu vyhrať, čím si zabezpečil miestenku v zápase o titul meijin.

Súčasným držiteľom titulu meijin je Akira Watanabe. Prvý zápas o titul meijin sa začne 5. apríla. Ak by sa postupne podarilo Fujiimu vyhrať aj tento zápas o titul, dosiahol by 7 hlavných titulov, čo sa v minulosti podarilo len Yoshiharuovi Habuovi.

V jeho čase bolo hlavných titulov iba 7, dnes ich je 8. Fujii zatiaľ ešte nemal šancu zabojovať o úplne najnovší titul Eiou.

Ak by sa to však Fujiimu aj nepodarilo, stále platí, že je to momentálne najdominantnejší hráč šógi a jeho fanúšikovia nepochybujú, že Fujii jedného dňa dosiahne tzv. grandslam, teda zisk všetkých hlavných titulov.