Zabojuje Yoshiharu Habu o 100tý titul?

Yoshiharu Habu, 9d (52 rokov) je bez pochyby najúspešnejší profesionálny hráč šógi za celú históriu tejto hry.

Za svoju kariéru nazbieral až 99 titulov, teda víťazstiev v najprestížnejších turnajoch šógi, ktoré vyhrajú len tí najlepší z najlepších. V minulosti sa mu tiež podarilo byť držiteľom všetkých titulov v jednej sezóne, čo sa okrem neho ešte nepodarilo nikomu.

Posledné roky však predsa len postupne prichádza čas novej generácie a Habu nielenže už nevyhrával tituly, po sérii bolestivých prehier taktiež vypadol z najvyššej A ligy profesionálnych hráčov to ligy B1. Z tejto ligy nemá šancu v danej sezóne zabojovať o najvyšší titul meijin, ktorý v minulosti získal 9 krát.

Yoshiharu Habu je okrem iného jeden z najlepších japosnkých hráčov klasického šachu

To sa však posledné mesiace začína meniť. Yoshiharu Habu opäť povstal a preukázal svoju silu. V lige o zisk pozície vyzývateľa titulu Oushou sa mu postupne podarilo vyhrať 5 partií za sebou a v ceste mu stál už iba jeden oponent.

Masayuki Toyoshima, 9d (32 rokov), držiteľ šiestich titulov, aktuálne nasadený v najvyššej A lige už 6 rokov po sebe. Predstaviteľ mladej nastupujúcej generácie profesionálnych hráčov šógi. Ten v lige o zisk pozície vyzývateľa titulu Oushou dosiahol 4 výhry a 1 prehru.

Masayuki Toyoshima je jeden zo súčasných top profesionálnych hráčov

V lige, v ktorej sa hrá systémom round-robin (každý proti každému) sa tak stal zápas medzi týmito dvoma hráčmi rozhodujúcim.

Pokiaľ by vyhral Habu, stane sa vyzývateľom o titul Oushou. Pokiaľ by vyhral Toyoshima, muselo by sa ešte odohrať play-off medzi týmito hráčmi.

Práve dnes, 22. novembra sa Toyoshima a Habu stretli v zápase, v ktorom mal Toyoshima jedinú šancu ako zostať v hre o titul, Habu si mohol dovoliť prehrať, pretože prípadná výhra v play-off by mu stále zabezpečila miestenku v zápase o titul.

Habu si pre túto hru vybral v profesionálnych partiách málo hrávanú, no relatívne agresívnu variáciu otvorenia s výmenou strelcou a s útokom jazdca už veľmi skoro v hre.

Agresívna stratégia Jazdec na 45, pozícia z dnešnej hry Yoshiharu Habu – Masayuki Toyoshima. Habu je čierny.

Už veľmi skoro v partii zahral Toyoshima lákavý ťah, ktorý na prvý pohľad láka súpera do pasce.

Ako sa však ukázalo, do pasce spadol Toyoshima, pretože výslednú pozíciu vyhodnotila umelá inteligencia jednoznačne v prospech Yoshiharu Habua.

Masayuki Toyoshima ponúka svojho strieborného generála zdanlivo zadarmo. Ak Habu strieborného zajme, Toyoshima doložením strelca na 2f dá vidličku na vežu a kráľa. Habu však dokáže vežu zachrániť presunom na 3g a Toyoshima tým stratil strieborného generála zadarmo. Habu je preto vo výhodnejšej pozícii.

Od toho momentu už v hre nenastal žiaden zvrat a napriek snahe o útok už nedokázal Toyoshima výsledok hry zmeniť.

Po 117-tich ťahoch sa Toyoshima vzdal a tým pripadla pozícia vyzývateľa o titul Oushou legendárnemu Yoshiharu Habuovi.

V zápase o titul sa stretne s ďalšou hviezdou moderného šógi, len 20 ročný Souta Fujii. Souta Fujii sa preslávil tým, že sa mu podarilo stať profesionálnym hráčom ako historicky úplne najmladšiemu (Mal len 14 rokov). Okrem toho stihol pozbierať rekordy najdlhšej víťaznej šnúry profesionálnych zápasov (29 výhier po sebe) hneď po tom ako sa stal profesionálnym hráčom a stal sa aj historicky najmladším držiteľom nejakého šógi titulu, ako aj mnoho ďalších prekonaných rekordov.

Souta Fujii a Yoshiharu Habu sa už stretli už v piatich oficiálnych zápasoch. Vzájomné skóre je 4:1 v prospech Fujiiho

Fujii je momentálne jednoznačne najsilnejší a vyhráva jeden zápas za druhým. Vo vzájomných zápasoch proti Habuovi na tom stojí taktiež lepšie. Na druhú stranu, Yoshiharu Habu je legenda, historicky jeden z najsilnejších profesionálnych hráčov a posledné mesiace svoju silu dostatočne preukázal výhrou nad viacerými top profesionálnymi hráčmi. Získať 100 titulov je určite silná motivácia!